Дали врела храна треба да ставаме во фрижидер? Еве што велат експертите

popara25 јули, 20241min00
image_2024-07-25_081319474

Не сте ја изеле целата храна што сте ја подготвиле и следниот логичен чекор е да ја ставите во фрижидер. Сепак, тука треба да застанеме.

Таа храна треба да биде во фрижидер, но не веднаш.

Има причини да ги чувате ладните остатоци во фрижидер и никогаш додека храната е сè уште топла.

– Правилното ладење на остатоците е навистина важна компонента за безбедноста на храната – вели Никол Ричард, истражувачки соработник за безбедност на храната на Универзитетот во Род Ајленд, пишува Yahoo.

На овој начин, времето што ви виси храната во „опасната зона“ е ограничено.

Кога се работи за ладење храна, главната закана доаѓа од два специфични видови, Clostridium perfringens и Bacillus cereus. Тие можат да формираат спори стабилни на топлина способни да преживеат високи температури, што значи дека можат да демнат дури и во правилно зготвени оброци.

Правилното ладење е клучно за спречување на труење со храна, но за тоа може да биде потребно време. Храната треба да биде безбедна за јадење до два часа на собна температура.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag