Не сте ја изеле целата храна што сте ја подготвиле и следниот логичен чекор е да ја ставите во фрижидер. Сепак, тука треба да застанеме.
Таа храна треба да биде во фрижидер, но не веднаш.
Има причини да ги чувате ладните остатоци во фрижидер и никогаш додека храната е сè уште топла.
– Правилното ладење на остатоците е навистина важна компонента за безбедноста на храната – вели Никол Ричард, истражувачки соработник за безбедност на храната на Универзитетот во Род Ајленд, пишува Yahoo.
На овој начин, времето што ви виси храната во „опасната зона“ е ограничено.
Кога се работи за ладење храна, главната закана доаѓа од два специфични видови, Clostridium perfringens и Bacillus cereus. Тие можат да формираат спори стабилни на топлина способни да преживеат високи температури, што значи дека можат да демнат дури и во правилно зготвени оброци.
Правилното ладење е клучно за спречување на труење со храна, но за тоа може да биде потребно време. Храната треба да биде безбедна за јадење до два часа на собна температура.