Има дестинации каде што туристите одат да уживаат во храната, мирисот и вкусот на локалните специјалитети, но има и такви каде туристите ја избегнуваат локалната храна.
Од нашите блиски сигурно ги има сите земји од регионот, од Словенија до Македонија, од Италија до Грција. Овде можете да најдете добро познати деликатеси во кои се ужива каде и да доаѓате.
Сепак, треба да се каже дека има и други дестинации кои туристите ги избегнуваат, барем кога станува збор за националната кујна
Земјите од нашето поднебје се познати по добрата и вкусна храна, а секој турист кој се враќа од патување му враќа убави спомени, а најмалку некој килограм вишок.
Хедонизмот е двигател на општеството и разговорот, а ние од Балканот сме познати како гурмани и се гордееме со нашите национални кујни. Добар оброк и уживање може да се најде во секоја земја наоколу, но има земји каде што не е многу популарно да се јаде, барем не локалната храна. Кои земји се тие?
Британија е традиционално позната како земја во која храната е прилично невкусна, специфична и чудна, а веднаш потоа следат Холандија, Финска, често Русија и земјите од поранешниот Советски Сојуз. Нивната храна се базира на локални состојки кои барем кај нас не се примамливи и јадливи.
Од најлошите треба да се издвојат сите видови солени и ферментирани риби, отпадоци од различни животни, како и одредени видови локален зеленчук. Рестораните во тие земји се одлични, но зборуваме само за локални и национални специјалитети.
Од далечните земји во тоа општество се вклучени Монголија, Никарагва, Непал, Јамајка, како и повеќето африкански земји. Туристите често наведуваат дека во некои земји храната не е невкусна, но поради ограничениот избор на прехранбени производи е прилично ограничена и неинтересна, а со тоа и монотона.
Многу интернет портали сè уште ги издвојуваат Филипините како земја во која можете да ја јадете најлошата локална храна. Балут е еден од „специјалитетите“ кои се нудат таму и треба да се избегнува.
Тоа е птичјо јајце со ембрион што се јаде директно од лушпата од јајцето по готвењето.