Има ли некакви здравствени придобивки миењето на ориз пред јадење?

6 април, 20240
1710744932-pexels-vie-studio-7421207-1024x683

Експертите велат дека е точно дека плакнењето на оризот може да предизвика тој да стане претерано леплив и да наликува на облак.

„Миењето на оризот пред да се готви помага да се отстрани скробот, што му дава на оризот помека текстура кога се готви“, рече Кејтлин Сас, научник за храна и виш менаџер за истражување и развој во семејните фарми Лундберг.

Кога тој скроб ќе се намали, зрната ориз нема да се држат заедно, што доведува до помалку грутки.

Настрана од неговата кулинарска употреба, постои уште една причина зошто можеби сакате да го миете оризот – тоа ќе го направи побезбеден за јадење, пишува Health.

Исплакувањето на оризот може да помогне да се измијат несаканите материјали, рече Сас, вклучувајќи ги и сите остатоци што може да патуваат од фарма до маса, како што се нечистотија или мали камења.

Со миењето може да се отстрани и дел од микропластиката од пакувањето на храната. Студијата од 2021 година во Журналот за опасни материјали покажа дека миењето на оризот пред готвење ја намалува контаминацијата со пластика за 20 до 40 проценти.

Додека миењето на оризот може да ја подобри неговата текстура и да се ослободи од несаканите материјали, сепак не сакате да го оставите оризот да кисне предолго, препорачува Сас.

„Постојано плакнење или натопување на оризот долго време пред готвењето може да го лиши од некои од неговите хранливи материи“, објасни таа.

Додека миењето на оризот го отстранува локалниот скроб, може да отстрани и мала количина на корисни влакна наречени отпорен скроб, рече Јанулевич. Сепак, овој отпорен скроб – поврзан со подобрена функција на цревата и стабилно ниво на шеќер во крвта – всушност може да се зголеми ако оризот се чува во фрижидер.

Но, миењето на оризот исто така може да ги намали хранливите материи како железо или витамините Б растворливи во вода, вклучувајќи фолати, ниацин и тиамин, додаде Јанулевич. Всушност, готвењето ориз во големи количини вода – метод кој се користи за намалување на арсенот – може да го намали нивото на оваа хранлива материја за 50 до 70 проценти. Ако сте загрижени дали внесувате доволно од овие хранливи материи во вашата исхрана, можеби ќе сакате да го прескокнете плакнењето на оризот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi