Меленото месо често се користи за подготовка на јадења. Лесно се комбинира, бидејќи одлично оди со речиси сите намирници. Со него можете да направите кнедли, ќебапи, пити, полнети пиперки, ќофтиња… Меѓутоа, доколку сакате да го подобрите вкусот на одредено јадење со мелено месо, тогаш треба да му додадете павлака.
Ова не важи за филот за пиперки или пити, но кога се пржи месото (како за ќофтиња, колбаси, ќебапи) задолжително додадете павлака во смесата со мелено месо. Потребни ви се само 2 лажици по килограм месо. Додадете други состојки по желба, а зачините се задолжителни. Павлаката ќе го направи меленото месо помеко и затоа секое јадење ќе биде посочно. Пред да се додаде во меленото месо, павлаката по желба може да се измеша со презла.