Нутриционист: Овие три намирници го намалуваат ризикот од деменција

12 март, 20240
Бобичасто овошје

Стапките на деменција речиси тројно ќе се зголемат во следните децении, според Светската здравствена организација (СЗО). Но, и покрај лошата прогноза, постојат начини на кои можеме да го намалиме ризикот од оваа состојба. Една од нив е здравата исхрана, па нутриционистот Нахид Али откри три намирници кои можат да го намалат ризикот од развој на деменција.

Бобичасто овошје
Преполни со антиоксиданси кои ги штитат мозочните клетки од оштетување, бобинки се неверојатна храна за мозокот, според нутриционист.

„Секогаш сакам при рака да имам мешавина од боровинки, малини и капини бидејќи секоја боја има свои заштитни соединенија. Доволни се грст или два дневно. Можете да ги додадете во овесна каша, јогурт или само да ги јадете како ужина.

Риба
Често се слави по своите моќни ефекти врз мозокот, масните риби како лососот и туната се богати со омега-3 масни киселини, кои се неопходни за функционирањето на мозочните клетки. Нутриционистот објасни дека омега-3 масните киселини помагаат и во намалување на воспалението во мозокот, кое е поврзано со деменција. Се препорачува да се стремите кон неколку порции неделно.

Јаткасти плодови
Богати со здрави масти, протеини и влакна, јаткастите плодови се одлични за здравјето на мозокот.Истражувањата покажуваат дека оние кои редовно јадат јаткасти плодови имаат тенденција да останат здрави како што стареат. Сепак, важно е да се внимава на големината на порциите бидејќи јаткастите плодови се калорични.

Иако ниту една од овие намирници не е загарантиран лек, нутриционист тврди дека малите и здрави промени во исхраната можат многу да помогнат во одржувањето на нашиот мозок здрав.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi