Ако често варите јајца, тогаш водата во која се варени мора да се истури во одводот. Но, ако имате многу растенија, тогаш не го правете тоа затоа што можете да ја искористите ако ги наводните со оваа вода.
Имено, растенијата сакаат калциум. И има многу во водата од готвењето јајца. Калциумот помага да се одржи добра pH вредност на почвата.
Неутралната почва, која има pH вредност помеѓу 6,0 и 6,5 – им нуди на растенијата идеална средина за преземање на хранливите материи што им се потребни за раст. Покрај тоа, калциумот придонесува за јачината на растението.
Колку подолго ги готвите јајцата, толку водата ќе биде побогата со калциум. Кога ќе завршите, оставете ја водата да се излади на собна температура за да не ги изгорите растенијата.