Business Waste Management наведува дека годишно се фрлаат приближно 9,5 милиони тони храна.
Тоа значи дека 60 отсто од домаќинствата фрлаат храна, што ги прави најголемите виновници во државата.
Експертите од Beko UK составија водич кој објаснува што треба да стои на вратата на фрижидерот, како и неколку трикови за да не ви се расипува храната.
Сала Сан, шеф за управување со производи во Beko UK, рече: „Ќе се изненадите колку можете да го намалите отпадот од храна со соодветно складирање“.
„Од избегнување вкрстена контаминација на производите до ставање на храна што наскоро ќе истече на предниот дел од фрижидерот, има многу што можете да промените“.
Вратата на фрижидерот
Најтоплиот дел од фрижидерот е вратата, која е и најнесигурниот дел од апаратот во однос на температурата поради честото отворање и затворање. Ова е местото каде што треба да чувате конзервирана храна која е помалку склона кон расипување.
Чувајте ја оваа храна овде:
· Зачини
· Џемови
· Сокови
· Газирани пијалоци и вода
Зачините како кечап, мајонез, прелив за салата, мед, сенф, џем и соја сос треба да се чуваат во фрижидер по отворањето. Од друга страна, производите како маслиново масло и оцет може да се чуваат во шкаф на собна температура.
Која е најдобрата температура за фрижидерот?
Покрај правилното организирање на содржината на фрижидерот, важно е да се осигурате дека апаратот е поставен на вистинската температура. Ова ќе помогне храната во фрижидерот да остане свежа подолго.
Сан додаде: „Штетните бактерии и микроорганизми може да почнат да се развиваат со забрзано темпо ако вашиот фрижидер е поставен на премногу висока температура, што може да предизвика болест ако подоцна се консумира таква храна“.
„Препорачуваме идеалната температура на фрижидерот да биде помеѓу 3°C и 5°C, при што оваа температура треба да се одржува колку што е можно повеќе, избегнувајќи да ја оставите вратата на фрижидерот долго отворена.“
Изберете стаклени садови наместо пластични
Кога станува збор за ставање на која било храна во фрижидер во садови, обидете се да користите стаклени садови наместо пластични алтернативи.
Една од причините за тоа е што стаклото е инертно и нема да реагира со други хемикалии, па нема да го промени вкусот на храната.
Стаклото е исто така полесно да се чисти поради неговата непорозна површина. Оваа функција не е корисна само при миење, туку и спречува честичките од храната да се заглават во садовите и да се развијат бактерии.