Оние кои почесто готват веројатно веќе прочитале во рецептите дека им требаат јајца или путер на собна температура. Но, како да знаете која е идеалната температура?
Според Cook’s Illustrated The Science of Good Cooking, препорачаната собна температура за храна е 21 Целзиусов степен.
Користењето состојки на собна температура може да има големи придобивки, особено во рецептите за печење. Преземањето дополнителни чекори за да ги доведете состојките до температурата наведена во рецептот може да ви помогне да ги постигнете саканите резултати.
Ќе биде полесно да ги додадете јајцата и путерот во тестото ако не ги извадите директно од фрижидер. Од друга страна, ладното млеко или вода може да го забават квасецот во тестото.
Сепак, нема секогаш да имате време да чекате оладените состојки да се загреат на собна температура. Сепак, постојат неколку методи кои можат да ви помогнат да ги доведете вашите состојки до идеалната собна температура.
Јајца
За да ги загреете ладните јајца на собна температура, ставете ги во сад и прелијте ги со топла вода од чешма. Направете го тоа веднаш штом ќе влезете во кујната и јајцата ќе бидат на совршена температура додека ги подготвувате другите состојки.
Путер
Постојат многу различни начини да го доведете путерот на собна температура, но ако брзате, истурете малку врела вода во чаша отпорна на топлина, истурете ја водата, а потоа превртете ја чашата врз путерот и оставете ја да отстои неколку минути.
Млеко и павлака
Микробрановата печка на пониска температура е лесен начин за загревање на млекото и другите млечни производи. Ако вашата микробранова печка нема контрола на температурата, загрејте ја во кратки интервали од 15 до 30 секунди и бидете внимателни. Исто така можете брзо да го загреете млекото во тенџере на тивок оган, само внимавајте да не изгори.
Крем сирење
Оваа состојка може брзо да омекне во микробранова печка на ниски температури, но ризикувате целосно да се стопи, па загрејте ја во кратки интервали и исто така бидете внимателни.