Потребно е:
500 гр мешано мелено месо
1 јајце
1 кромид, ситно сецкан
3 чешниња лук, ситно сецкани
2 лажици презла
2 лажици сув билен зачин
1 лажица масло
сол
бибер
2 лажици мелена слатка пиперка
Сос:
500 мл пире од доматен сок
6 дл чаши вода
50 мл масло
3 лажици брашно
сол
1 лажица шеќер
Подготовка:
Во сад измешајте мелено месо, јајце, кромид и лук, презла, сувите билки, маслото, солта, биберот и мелената пиперка и оставете да отстои половина час во фрижидер. Со раце формирајте ги ќофтињата. Се пржат на масло, малку брашно, па се додаваат пасираните домати, се меша, се прелива вода и се додаваат зачините. Откако ќе зоврие, оставете да се крчка (намалете ја температурата) и варете го месото со сосот околу 40 минути. Како прилог додадете пире од компири.