10 суптилни знаци дека не се грижите добро за вашето тело и ум

19 април, 20240
Грижа за менталното здравје

Често ја занемаруваме грижата за менталното здравје.Грижата за себе во никој случај не е себичен чин, но уште повеќе, за да им биде добро на луѓето околу вас, важно е и самите да се чувствувате така.

Уште поважно, грижата за себе значи добра ментална и физичка благосостојба.

Спротивното од тоа води до исцрпеност, а ова се десет знаци кои се добри показатели кои предупредуваат дека не се грижите добро за вашето тело и ум.

10 знаци на емоционално исцрпување

1. Лесно се лутите
Се лутите на другите без причина. Дури сте изненадени од тоа колку сте раздразливи, а во исто време се грижите дека погрешните луѓе добиваат незаслужен удар.

2. Лесно се заморувате во текот на денот
Хроничниот замор е вашето друго име, зад кое можете да го скриете фактот дека останувате будни до доцна во ноќта, најчесто со екрани. Во текот на денот бегате од сонцето, извор на витамин Д, а хигиената на редовните оброци ви станува непозната.

3. Се грижите цело време
Чувството на грижа и страв се постојано присутни и ве спречуваат да функционирате нормално.

4. Вашите пријатели и сакани се оддалечуваат од вас
Не сте ги виделе пријателите со недели, а вашето семејство не одговара на вашите повици.

5. Не се чувствувате креативно
Ја изгубивте волјата да правите што било, немате инспирација за да ве турка напред, па не сакате повеќе ни да пробувате нови работи.

6. Не ви се допаѓа да ги правите работите што ги правевте порано
Не уживате во никакви активности. Таму сте само за да јадете и да спиете.

7. Ги напуштате своите желби и соништа
Наместо вашите желби и соништа, кои ги потиснувате, предноста и иницијативата секогаш им ја препуштате на другите.

8. Вашето однесување негативно влијае на околината
Луѓето се плашат да разговараат со вас затоа што сте непријатни за нив во вашиот настап.

9. Вашите постапки се целосно неконзистентни со вашите желби и соништа
Целите и амбициите што ги имавте воопшто не се во согласност со вашите постапки.

10. Се потпирате на пороците
Се потпирате на кофеин, лекови против болки или вино за да го поминете денот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi