Тиквичките се исклучително флексибилен зеленчук кој може да се подготви на 101 начин. Најчесто ги печеме, панираме и динстаме. Можеме да ги користиме и како основа за пица, да ги додадеме во сладок леб или да ги јадеме целосно сурови во салати.
Иако тиквичките се популарен зеленчук во топлиот дел од годината, тоа не значи дека луѓето знаат како правилно да ги загреат. Ако сакате да избегнете да бидат лигави, тегави и млитави, не ги правете овие две најголеми грешки.
Готвење и печење на ниска температура
Некои намирници како поцврсти парчиња месо или кромид бараат лесна и бавна термичка обработка. Тиквичките се токму нивна спротивност. Највкусни ќе бидат ако ги изложите на кратка термичка обработка на висока температура.
Поради високата содржина на вода во тиквичките, овој зеленчук не сака лесна термичка обработка. Ако се готват на ниска температура, ќе испуштат вода и ќе станат тегави и без вкус. На силен оган, пак, ќе добијат убава карамелизирана површина, додека внатрешната ќе остане компактна и „месеста“.
Не плашете се да ги ставите на скара – тие се одличен додаток за јадења со месо и риба, а со нив можете да направите и вкусни ражничи од зеленчук.
Долга термичка обработка
Нема ништо полошо од преварен зеленчук. Не ставајте тиквички во супи, чорби и чорби заедно со месо и компири – наместо тоа, додајте ги непосредно пред крајот на термичката обработка и на тој начин ви е загарантирана нивната совршена текстура.
Тиквичките се еден од оние зеленчуци кои одат од недоволно варени до преварени за само неколку минути. Затоа е добро да внимавате кога ги готвите или печете на шпорет и во рерна.
Нема премногу јадења што можете да ги приготвите со варени тиквички – на крајот можете да ги изблендирате и да направите густа супа или сос.
Готвачите препорачуваат секогаш да ги исечете тиквичките на поголеми парчиња за да избегнете прекумерна термичка обработка.