Ако често го користите вашиот електричен бокал за вода, со текот на времето ќе се насоберат бигор и мувла, поради што е неопходно од време на време да се чисти темелно.
Водата богата со минерали како што се калциум и магнезиум остава зад себе наслаги кои со текот на времето се претвораат во тврдо бигор.
Иако многу луѓе прибегнуваат кон силни хемиски средства за отстранување на бигорот, тие често се скапи и тешко се измиваат по употреба. Сепак, природните методи како комбинација на оцет и сода бикарбона се ефикасни, но можат да остават силен и непријатен мирис, што бара дополнително плакнење.
За оние кои бараат поблага алтернатива без непријатни мириси, експертот препорачува едноставен и природен метод – користење на обичен ориз.
Се што треба да направите е да ставите лажица ориз и малку вода во бокалот, а потоа нежно да протресете. Благодарение на абразивната структура на оризот, бигорот може нежно да се отстрани без да се гребе внатрешноста. По чистењето, котелот треба да се исплакне темелно за да се спречи остатоците да влијаат на вкусот на пијалоците.
Оризот се покажа како одличен избор за отстранување на наслаги од дното на бокалот, додека лимонската киселина се препорачува за чистење на други делови. Постапката е едноставна: зовријте вода во котел, додадете една лажица лимонска киселина и оставете да делува неколку минути. После тоа, добро исплакнете сè.
На овој начин, можете да го исчистите котелот без да користите штетни хемикалии, да го зачувате неговиот животен век и да се погрижите вашите пијалоци да го задржат својот природен вкус.