Многу луѓе имаат навика да ги оставаат тестенините во цедалка за целосно да се изладат додека подготвуваат сосови и други јадења, но ова не е најдобриот метод ако сакате вкусно јадење.
Тестенините се една од најпопуларните јадења во светот бидејќи нивниот неутрален вкус овозможува да се комбинираат со различни намирници, а најдобро оди со сосови и како прилог на јадења со месо.
Сепак, готвачот Лорезно Бони, кој работи за познатата компанија за тестенини Барила, вели дека оставањето тестенини во цедалка е фундаментална грешка што многу луѓе ја прават при подготовка на тестенини.
Имено, кога ќе ги исцедите тестенините, на нив останува малку скробна вода, но ако тестенините се остават во цедалка, водата испарува, предизвикувајќи тестенините да се лепат и да станат суви. Покрај тоа, кога ќе ги исцедите тестенините, процесот на готвење не завршува.
Затоа, обично се препорачува да се подготват тестенини така што ќе се исцедат по готвењето и веднаш ќе се префрлат во тава или тенџере со сос. Некои луѓе ги плакнат тестенините откако ќе ги исцедат, но тоа не е потребно.
Сепак, важно е тестенините да не се целосно сварени бидејќи на крајот ќе бидат сварени во сосот. Затоа, кога ќе ги префрлите во сосот, оставете ги да се варат околу три минути. На овој начин, ќе апсорбираат дел од сосот и ќе бидат повкусни.