Со кои бои не треба да ги вапцате јајцата за Велигден? Немате поим колку е важно ова

popara8 април, 20251min00
86817_shutterstock-1439343326_f

Еден од најрадосните празници е Велигден, кога се почитуваат многу обичаи, а еден од најважните секако е бојадисувањето на јајцата. Сепак, она што многу луѓе не го знаат е кои бои ги користат за вапцање.

Многу е важно секој да провери какви бои користи пред да ги бојадиса јајцата.

Бои што треба да се избегнуваат:

-Бои кои не се наменети за храна

Индустриските, текстилните, акрилните или какви било бои кои не се прехранбени може да содржат токсини и тешки метали.

Ако јајцата не се само украсни, воопшто не ги користете овие бои.

-Премногу темни или премногу интензивни бои без декларација

На пример. темно сини, црни, флуоресцентни нијанси, кои не се тестирани за храна, може да бидат премногу агресивни и хемиски проблематични.

-Непознати природни бои без верификација

Некои „домашни рецепти“ користат билки или супстанции кои можат да го променат вкусот на јајцата или дури и да предизвикаат гадење доколку не се измијат правилно.

Најдобри и најбезбедни опции:

Бои за храна со етикета (купено, особено за јајца)
Природни бои: кромид (кафеава), цвекло (розова), куркума (жолта), спанаќ (зелена), боровинки (виолетова)

Совет:

Ако ги бојадисате јајцата само за декорација – можете да користите и појаки бои. Но, ако планирате да ги јадете јајцата, изберете само храна или природни бои.