По концентрација на важни полезни материи тиквата ги надминува повеќето овошја и зеленчуци. Во неа има каротин, витамин Ц, Б1, Б2, Б5, Б6, ПП и редко среќаваниот на друго место витамин Т, кој ги убрзува метаболните процеси на организмот, понатака витаминот К, белковини, целулоза, минерали, калиум, калциум, железо. По концентрација на железо тиквите заслужуваат шампионска титула помеѓу сите останати плодови. Пектинските материи откриени во тиквата допринесуваат за отстранување на токсичните материи од организмот. Полезен е не само месестиот дел од тиквата но и тиквените семки. Тие се навистина незаменлив извор на есенцијални масни киселини и голема концентрација на цинк. Затоа лекарите препорачуваат сезонава континуирана консумација на овој благороден дар од природата, со што ќе го снабдите организмот со потребните материи и ќе го зајакнете имуниот систем .