Маринирани пилешки гради

popara2 мај, 20121min00
1

Потребни состојки:

  • 180гр- пилешко филе
  • 50гр – ориз
  • 40гр-тиква
  • 50гр-брокули
  • 20мл-бело вино
  • 20мл-кокосово млеко
  • Маслиново масло
  • Кромид, пиперка,чили пиперка
  • Лимон, путер, стапче од ванила,
  • Кориандер, кари, тумерик
  • Сол, бибер, јогурт

Начин на подготовка:

Пилешкото се маринира 12часа во јогурт со кари, тумерика, бибер и чили пиперка. Маринираното пилешко се пропржува на масло и се сече на парчиња. При крајот на варењето, во оризот се додава кари, тумерик, чили пиперка и кокосово млеко. Кога ќе се завши варењето се зачинува. На путер се пропржува брокулата и пиперката исечена на тенки резанки. Се сервира со прилог во калап, а преку него се става пилешкото. Околу се реди пржената пиперка и брокулата, а за декорација на тањирот се завршува со тиква во сос.

Збор два од нутриционистите:

Удобно сместени во комбинација со оризот, прелиени со божествениот сос од тиква, маринираните пилешки гради ќе ги разбудат во вас сите чула и ќе ви ја доближат мистичноста на ориентот. Ориенталните зачини, карито и тимерикот, го прават оризот миризлив, му даваат одлична и специфична арома и жаркожолта боја.

Енергетска вредност 613 кал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma