Редовниот внес на рибино масло значајно го успорува когнитивното пропаѓање и атрофија на мозокот кај постарите лица – покажало истражувањето на научникот Род Ајленд.
Во истражувањето учествувале 229 испитаници со нормални когнитивни способности, 397 испитаници со благи когнитивни оштетувања и 193 испитаници кои боледувале од Алцхајмерова болест. Секои 6 месеци испитаниците проаѓале низ невропсихолошки тестови и снимање на мозокот со магнетна резонанца. По обработка на податоците, запазено е итспитаниците кои на почетокот на студиите биле без знаци на деменција, навеле дека користат рибино масло како додаток во исхраната и тие покажале значајно пониска брзина на когнитивно пропаѓање.
Експертите додаваат дека се потребни уште многу истражувања, но за сега според нив рибиното масло покажува охрабрувачки резултати во успорување на прогресијата на овие нервногенеративни болести.