Плодови што личат на органите што ги лечат
Еве неколку одлични примери за говорот на природата. Погледнете неколку плодови што личат токму на оние органи за чие лекување срдечно се препорачуваат.
Домати – срце
Доматот многу потсетува на човековото срце, особено ако се погледнете пресечен на половина. Тој има комори и црвена боја, исто како срцето. Според истражувањата, доматите со богати со железо и калиум, па затоа се одлични за крвта и срцето.
Орев – мозок
Ореовото јадро многу очигледно наликува на мозокот. Има лева и десна хемисфера, а наборите изгледаат како мозочните бразди. Општо е познато дека оревот создава невронски преносители за функцијата на мозокот.
Целер – коски
Целерот личи на коските и навистина влијае на нивната цврстина. Коските содржат 23% натриум, како и овој вид храна. Доколку не конзумирате доволно натриум преку храната, вашиот организам ќе го црпи од коските кои пак тогаш ослабуваат. Затоа, навалете му на целерот.
Авокадо – матка
Секоја жена треба да го има ова на ум. Авокадото, модриот патлиџан и крушките поволно делуваат на здравјето на матката, а на нејзе и наликуваат. Јадејќи по едно авокадо неделно, хормоните кај жената се урамнотежуваат и се спречува рак на матката и јајниците. Дополнително интересен факт е дека е потребно точно девет месеци за авокадото од цвет да созрее во плод.
Сладок компир – панкреас
Слаткиот компир многу наликува на човековиот панкреас, а делува така што го балансира шеќерот во крвта.
Морков – очи
Родителите секогаш ни велеле да јадеме моркови за да имаме подобар вид. И навистина морковот во пресек необично многу наликува на човековото око. Загледајте се во пресечено парче од морков и практично ќе ги видите зеницата, ирисот и зрачните линии во човечкото око.
Цитрон – дојки
Портокалите и цитрусните овошја воопшто наликуваат на женските дојки и помагаат за движењето на лимфата низ нив, спречувајќи рак.
Ѓумбир – желудник
Ѓумбирот наликува на желудникот, а факт е дека ги ублажува неговите тегоби и надуеноста. Содржи ензими кои се одговорни за катализа на протеините во храната, кои помагаат во варењето и спречуваат грчеви, настанок на чир, оштетување на слузокожата итн.
Печурка – уво
Печурките го подобруваат слухот и се една од ретките намирници кои содржат витамин Д, кој е важен за здравјето на коските, дури и оние ситните кои се наоѓаат во увото.