Потребни состојки:
- 800гр конзервиран ананас
- 70гр кафеав шеќер
- 120гр путер
- 150гр брашно
- 160гр шеќер
- половина лажичка прашок за пециво
- 120мл сок од ананас
- 1 јајце
- половина лажичка екстракт од ванила
- малку сол
полнење:
- 3/4 шоља слатка павлака
- 2 лажици шеќер
- 12 кандирани цреши или вишни
Начин на подготовка:
Чекор 1: Вклучете ја рерната на 180°C. Ставете масло на калапите. Извадете го ананасот од конзерва и ставете го на хартија да се исцеди. Сокот може да го користите подоцна. Истопете го путерот и помешајте со кафеав шеќер. Добиената смеса ставете ја дното од калапот за мафини – околу 2 лажици во секоја.
Чекор 2: Исцедениот ананас исецкајте го на помали парчиња, па додадете ги преку путерот и шеќерот на дното од калапите. Обидете се убаво да изгледаат – како цвет.
Чекор 3: Во подлабок сад матете брашно, 3/4 шољи шеќер, прашок за пециво и малку сол. Додадете путер и сок од ананас и матете рачно. На крајот додадете јајце и екстракт од ванила. Мешајте додека не добиете компактна смеса. Прелијте преку парчињата ананас во калапите, така што ќе бидат еднакво пополнети.
Чекор 4: Печете околу 20-25 минути. Боцнете со чепкалка да проверите дали тестото е испечено. Доколку чепкалката е чиста, колачот е испечен. Извадете ги од рерна и оставете да се олади 5 минути.
Чекор 5: Изматете слатка павлака со шеќер додека не се згусне. Ставете ја преку оладениот колач, и декорацијата заокружете ја со кандинирани цреши или вишни!
Добар апетит!