Знаете ли зошто со пченката треба да се изеде и нејзината свила?
Мал број на луѓе не го сакаат летниот засладувач- Варената пченка.
Освен што е вкусен, популарната пченка е многу здрава, но кога е варена, но сите правиме грешка- од видео клиповите. Ја вадиме свилата на пченката, оние “Влакненца” кои е невозможно сите да ги исчистите.
Еве зошто со пченката треба да ја изедете и свилата:
– Спречува настанување на камења во бубрегот
– Делува како природен диуретик и поттикнува исфрлање на вишокот течности од организмот.
– Го смалува нивото на шеќерот и холестеролот во крвта
– Полна е со калиум, кој го пречува гушењето на крвта.
Доколку не можете да ја јадете пченкарната свила заедно со пченката, конзумирајте ја на следниов начин- еазделете ја од пченката и сварете ја со малку вода. Исцедете, па кога ќе се олади, испијте го како чај
Напомена: Чај од пченкарна свила не се препорачува на бремени жени, бидејќи може да дојде со прерани контракции.