1. Не користите остар нож
– Потребни се остри ножеви. Честопати аматерските готвачи се плашат од многу остри ножеви, но всушност тапите се оние што можат да предизвикаат најголема штета. Инвестирајте во добар нож и добро изострете го кога е потребно. Тоа ќе го подобри вашето готвење, а вие ќе уживате уште повеќе – рече Карен Акунович, сопственик и главен готвач на ресторанот „Fox & the Knife“ во Бостон.
2. Користите стари, суви зачини наместо свежи
– Кога и да е можно, користете свежи зачини, бидејќи ништо не додава вкус на чинија како нив. Додаток од свежи зачини може целосно да смени чинија. Ако користите суви зачини, проверете дали редовно ги обновувате. Оригано кое со години е на вашата полица нема да помогне воопшто да направите добар оброк – советува Карен Акуновиќ.
3. Додавате зачини дури на крај
– Честопати, аматерските готвачи не го зачинуваат своето јадење до самиот крај на готвењето. Ставањето сол и бибер во чинија додека готвите е најдобриот совет што можам да го дадам. Истото го правите и со други зачини и билки, така што ќе го однесете садот на едно сосема ново ниво – вели Акуновиќ.
4. Потпирање на веќе подготвена храна
– Купување свежа храна е исклучително важно. Многу луѓе мислат дека е подобро да се готови намирници, но верувам дека купувањето намирници во сурова форма е единствениот начин на кој можете да бидете сигурни дека ќе купите свежи производи. Потребно е малку повеќе време, но на крајот се исплати – вели готвачот Мајкл Глазиер, шеф на готвачот во ресторанот A’Vert Brasserie во Конектикат.