Во Грција празниците не можат да поминат без меломакарон. Ова се меки и сочни божиќни колачиња направени од мед и зачини кои обично се служат со кафе. Тие го добија своето име комбинирајќи два збора – мели (мед) и макарони (благосостојба).
Состојки за бисквит:
500 гр брашно
200 мл сок од портокал
200 мл растително масло
100 гр ситно мелен гриз
90 мл маслиново масло
25 гр шеќер во прав
1/4 лажиче мелено каранфилче
2 лажички цимет
1/8 лажичка морско оревче
1/2 лажичка сода бикарбона
кора од портокал
Состојки на сируп:
400 грама шеќер
250 мл вода
75 грама мед
1-2 стапчиња цимет
1-2 каранфилче
1/2 портокал
За прелив:
Мелени ореви
Погледнете ја постапката на видеото во продолжение: