КАКО ДА ГО ПРЕПОЗНАЕТЕ СВЕЖОТО БЕЛО МЕСО? Кога ќе го прочитате ова, никој повеќе нема да може да ве излаже!

popara12 август, 20211min0
449061_meat-5924398-1920_f

Пилешкото месо е една од најкористените намирници и за да уживате во неговиот вкус, мора да биде свежо. Постојат знаци дека месото не е свежо и почнало да се расипува

Експертите велат дека прво го гледате датумот на производство, датумот на истекување на рокот и земјата од која доаѓа месото, а потоа проверувате врз основа на изгледот на месото: неговата боја, цврстина и мирис.

Бојата на месото

Ако бојата на месото што сте го купиле е различна, темна или сивкаста, најверојатно не е свежо. Добро пилешко најдобро ќе препознаете по коската на батакот, која мора да биде целосно бела.

Мирис

Свежото пилешко обично има слаб мирис. Ако ви се чини дека месото мириса кисело, расипано или ужегнато, најверојатно е веќе расипано.

Површината на месото

Ако не можете да го почувствувате мирисот на месото затоа што е спакувано во продавница, постои начин да откриете дали е свежо. Допрете го со прстот, ако е свежо, не треба да има вдлабнатина. Исто така, важно е да се обрне внимание дали има слуз на површината на месото, бидејќи тоа укажува дека бактериите веќе се формирани.

Пилешкото месо е една од најпопуларните намирници од животинско потекло. Иако има малку калории (ако се јаде без кожа), нутриционистите истакнуваат дека нема премногу хранливи материи како говедското или мисиркиното месо.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma