Во зима, кога вирусите се шират неконтролирано и сите сме изложени на ризик, не само од инфекцијата со корона, туку и од грип и настинки, исклучително е важно да се зајакне имунолошкиот систем. Покрај општите правила за умерена физичка активност, спиење меѓу шест и осум часа, она што може да ви помогне да избегнете болест е правилната исхрана.
Лекарите истакнуваат дека одредени навики во исхраната најмногу влијаат на природната одбрана на организмот.
Еднолична исхрана
Нутриционистката Аманда Нејбор ја наведува разновидната исхрана како еден од најдобрите начини за зајакнување на имунолошкиот систем.
„Ако јадете иста храна постојано, тоа може негативно да влијае на вашиот имунитет. Бидејќи 70% од нашиот имунолошки систем е во цревата, важно е да ги „храниме“ корисните бактерии“, вели тој. Според неа, најлесниот начин да се одржи разновиден цревен микробиом е да се консумираат разновидни овошја, зеленчук, како и групи на храна.
Недоволно пробиотици
Доколку нема доволно пробиотици во исхраната, цревата многу полошо ја извршуваат својата функција, предупреди диететичарот и основач на „Uplift Food“, Кари Ландау.
„Исхраната без пробиотици ги осиромашува нашите цревни бактерии. Оскудниот микробиом, пак, ги зголемува маркерите на воспаление во нашите тела и го намалува имунолошкиот одговор“, објасни таа.
Премногу шеќер и масти
Премногу шеќер и масти можат да бидат исклучително штетни за имунитетот, додаде д-р Шитал Декарија. Таа објасни дека лошата исхрана доведува до преоптоварување на имунолошкиот систем и постојано воспаление во телото.
„Ова воспаление е поврзано со голем број хронични болести, вклучувајќи дијабетес, срцеви заболувања и автоимуни болести како што е ревматоидниот артритис. Исхраната богата со рафиниран шеќер, заситени масти и малку влакна може да доведе до ова воспаление“, објасни таа.
Прекумерна конзумација на преработена храна
На имунитетот може негативно да влијае не само исхраната богата со шеќери и масти, туку и честото консумирање преработена храна, вели нутриционистот Бест Триста.
“Кога ги јадеме овие намирници во големи количини, тие можат да ги иритираат цревата, да предизвикаат нерамнотежа во микробиомот и на крајот да доведат до хронично воспаление. Ова воспаление може да го намали правилниот имунолошки одговор на телото и да доведе до зголемување на акутни и хронични болести.” објасни таа.