Колку пати сте посегнале по некое овошје на пазар за да го пробате?
Ова е голема грешка, предупредуваат експертите, бидејќи може да доведе до здравствени проблеми.
Имено, кога температурите се високи, се зголемуваат труењата и инфекциите, а храната е главен „носител“ на опасните бактерии и патогени.
Кога ќе пробате само една неизмиена бобинка или овошје, може да се заразите со ешерихија, ентеровирусна инфекција и разни црви. Во исто време, ризикот значително се зголемува кога земате храна со неизмиени раце.
Експертите предупредуваат дека е невозможно со голо око да се одреди кое овошје или зеленчук содржи патогени бактерии и вируси кои предизвикуваат труење.
Затоа, постои разумен ризик дека ќе го изедете токму она што ги има овие патогени.
Затоа, задолжително измијте ги рацете, а потоа овошјето и зеленчукот пред да ги јадете.
Според лекарите, симптомите на труење со храна се висока температура (од 37 до 40 степени), малаксаност, губење апетит, гадење, повраќање, болки во стомакот и надуеност, течна столица и дијареа. Особено подложни на труење се децата и постарите лица и лицата со ослабен имунитет.