Состојки:
3 супени лажици вода
3 лажици млеко
2 лажици брашно
300 грама брашно
1 кесичка квасец
2 лажици млеко во прав
1 лажичка сол
100 милилитри млеко
1 јајце
60 грама путер
Подготовка:
Која е тајната на овој леб? Се рашири низ Интернетот како гром, а потекнува од Јапонија. Таму во квасецот се додава „тангџонг“, мешавина од млеко, брашно и вода што го прави лебот неверојатно мек.
Прво измешајте ги првите три состојки во тенџере и варете со мешање три до пет минути. Ќе добиете густа смеса, префрлете ја во сад и оставете да се излади.
Смесата се меша со сите останати состојки и се мати со миксер, па се мати со рака додека не се добие мазно, еластично тесто. Оставете го да нарасне додека не се удвои, потоа поделете го на 6 дела и оставете го повторно да нарасне околу 40 минути. Загрејте ја рерната на 180 степени, наредете ги топчињата тесто во калап и притиснете да го добие обликот на лебот, поради путерот лесно ќе се одвои. Премачкајте со изматено јајце и печете околу 25-30 минути.