Истражувањата покажуваат дека сланината може да влијае на здравјето поради големата количина на сол и маснотии.
Ние сме народ кој обожава сланина и чија традиција вклучува јадења кои содржат свинска маст. Но, колку е здрава сланината и како таа влијае на нашето здравје?
Една од причините зошто сланината е толку нездрава е солта. Пред сушењето, сланината треба да се потопи во сол 7 дена, по што се дими. Сланината што ја купуваме во продавница не е со ист квалитет како сланината што, можеби, ќе ја направи вашиот дедо, па двата производи не можат ни да се споредат.
Ако ја сушите сланината за себе, тогаш веројатно ќе обрнете внимание на тоа дека е најквалитетното месо сушено и преработено по сите здравствени стандарди.
Друга проблематична ставка кај сланина за многумина се маснотиите. Сланината се состои од околу 50 проценти мононезаситени масти. Тоа е истата масна киселина која се наоѓа во маслиновото масло, па затоа генерално се смета за „здраво за срце“.
Ако ги отфрлиме мастите и солта, сепак тука е холестеролот.
Научниците сега велат дека холестеролот од сланината претставува многу мал процент од холестеролот што се наоѓа во крвта.