Течноста од црвеното месо не е крв: Откриена е најголемата заблуда

popara29 декември, 20231min00
shutterstock1442775257-830x0

Сигурно сте купиле свеж стек кој кога ќе почнете да го сечете или само да го ставите во тавче за да го испржите, почнува да испушта црвена течност. И сите веруваме дека е крв – но после овој текст повеќе нема да мислите така.

Имено, експертите дошле до изненадувачко откритие.

Готвачот Вејд Вистлинг објасни дека претераното спремање на месото секогаш ќе остави „помалку вкусен и сув стек“, а готвачот Лоран Турундел се согласи со него, велејќи дека нарачувањето средно готов стек е најдобриот начин да се зачува природниот вкус на месото што го носи со него.

Па што е решението?

Се препорачува да јадете средно подготвен стек, односно да не го пржите до крај бидејќи ќе стане сув и не вкусен. Стек кој изгледа повеќе жив отколку пржен, дури и откако ќе се подготви во тава, ќе му ја даде на телото потребната количина на железо и фосфор што може да го спречи заморот. Железото ќе ја обезбеди потребната количина на кислород во крвта, додека фосфорот е добар за здравјето на коските.

@ohdavid_

Did you know? 👀🥩 #bbq #cooking #meatlovers #mediumrare #foodie #learnontiktok

♬ original sound – Cameron Parker

Дури и да видите „крв што излегува“ од месото, знајте дека тоа не е крв.

Кога се коле животно, крвта се отстранува така што и после тој процес останува многу малку крв во мускулното ткиво. Таа црвена течност е всушност вода измешана со протеин наречен миоглобин, кој всушност има розова боја, но ни изгледа поцрвен поради бојата на месото од кое истекува.

Споменатиот миоглобин е разликата помеѓу белото и црвеното месо – колку повеќе миоглобински клетки има месото, толку месото ќе биде поцрвено.

Ако сè уште го подготвувате месото на начинот на кој ние обично го подготвуваме – можеби дури и изгорено – знајте дека тоа може да се поврзе со високиот крвен притисок.

Никогаш не би помислиле, нели?

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma