Мини чоколадни корпи

1 март, 20130
mafin

Потребни состојки (за 24 мини корпи):

  • 175гр брашно
  • 75гр путер
  • 1 лажица шеќер во прав
  • 3 лажици ладна вода

За фил:

  • 100gr крем путер или крем сирење
  • 1 лажица шеќер во прав
  • 50гр чоколадо
  • 1 јајце

Декорација:

  • 50гр путер
  • 50гр шеќер во прав
  • 50гр чоколадо

Начин на подготовка:

Путерот исечете го на помали коцки и измешајте со брашното дека не добиете соединета смеса. Додадете шеќер и вода колку што е потребно за да се замеси меко тесто, замотајте и оставете 15 минути во фрижидер. Развлечете тенка кора, исечете помали кругови и обложете ги калапите за мини мафини или мали метални калапи.

Измешајте крем путер и шеќер во прав, додадете малку изматено јајце и растопено чоколадо. Изедначете ја смесата и наполнете ги корпите од тесто. Ставете да се печат 15-20 минути на 180 степени. Извадете ги од калап и оставете да се излади целосно.

Изматете путер и шеќер, додадете растопено чоколадо и со помош на шприц украсете ги корпите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi