BBC работи на воведување 3Д радио

15 декември, 20100
804-324_bbc_world_news_copy

Корпорацијата интензивно го превоерува потенцијалот на звучните системи наречени ambisonics и periphony, кои ги користат звучниците пред, зад и над слушателот и даваат впечаток на тотално потопување во звукот. За демонстрација во ББЦ користеле осум звучници за да го покажат она што може да се направи, во едно шоу на хорски изведби и радио драми. Иако било кое менјнстрим тестирање на услугите во големи размери е долги години далеку пред нас, интернет емитувањата може да дозволат многу лесно слушателите со доволно звучници да ги слушнат 3Д емитувањата релативно лесно. Тим Дави, директорот на ББЦ за аудио и музика, смета дека новите технолошки достигнувања би го направиле системот лесен за користење и дома и во возилата. Оваа недела, корпорацијата објави дека Радио 3 треба да започне со емитување на интернет со звук со висока дефиниција, кои ќе нудат поголем спектар на интернет слушателите. Портпаролот на ББЦ рече: “ББЦ истражувањата и развојот се посветени на истражување на потенцијалните 3D звук, но овие истраги се ‘уште цврсто се вкоренети во рамките на истражување. БиБиСи нема да ја лансира на услугата во блиска иднина “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi