Бил Гејтс: Поголем данок за богатите

28 септември, 20100

Основачот на Microsoft и еден од најбогатите луѓе во светот Бил Гејтс ја подржа мерката за дополнително оданочување на богаташите. Во борбата која се повеќе наликува на битка со гиганти, Гејтс ја дададе неговата подршка за воведување на данок на приходи за богатите во роданта држава Вашингтон. Со ова тој се спротистави на дургите гиганти, како оснивачот на Amazon, и Џон Нордстром сопственик на ланец маркети низ Америка, кои се обидуваа да ги блокираат донесувањето на овие мерки. Гејтс, кој според најновото истражување на Форбс тежи 54 милијарди долари, бара оваа мерка да се вовоеде пред се за да де финансира и подобри школскиот систем во државата. Неговиот предлог е да се оданочуваат заработките преку 200.000 долари годишно, со што во касата на Вашингтон би се слевале две милијарди долари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi