Божиќно дрво високо 800 метри

8 декември, 20100

Во Италијанскиот град Gubbio секоја година пред Божиќ се прави неверојатно дрво од 800 метри, се украсува со 800 лампиони и на врвот свети 1000 метри долга сјајна ѕвезда. Но, се разбира не станува збор за право божиќно дрво. Мештаните од градот Gubbio три месеци работеле на едната страна од планината Ingino, за да лампионите и украсите ги направат во форма на божиќно дрво. Традиција на китење на замисленото дрво започнала пред 30 години. Идејата е настаната во 1981 година, кога насленението со украси обликувале стебло кое се сметало за наголемо во светот. Оваа година е употребен кабел долг околу 20 километри, илјадници електрични приклучоци и стотици светилки како би се создала ова божиќна слика, изјавил Danilo Sannipoli, шефот на одборот за божиќното дрво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi