ФЗО: Ќе се одвојуваат повеќе пари за Брза помош

14 ноември, 20100

Наместо досегашниот модел Брзата помош да се плаќа по остварени повици, таа ќе се плаќа по тим, велат од Фондот за здравствено осигурување. “Да, ФЗОМ ќе одвојува повеќе пари со овој начин на плаќање, но замислете сегашниот начин споредбено е ваков: Да се плаќа против пожарна служба според колку пожари имало во месецот. Брзата помош не треба да се плаќа по повик туку да се плаќа за постоење и одржување на истата. Пример: Во градот Берово со сегашниот начин се плаќа 2.372.234 денари со новиот начин 5.778.736 денари. Тетово со сегашниот начин се плаќа 11.769.631 денари со новиот начин ќе се плаќа 18.780.891 денари за Брза помош“, вели Бранко Аџигогов, портпарол на ФЗО. Аџигогов вели дека проектот е изговен според меѓународно искуство и на него се уште се работи. Со имплементација треба да се почне во 2011 година.

Извор: Нетпрес www.netpress.com.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi