Гените се криви за неверствата од партнерот

3 декември, 20100

Сексот за една вечер, е најчестата причина и начин на кој мажите и жените ги изневеруваат своите партнери. Најновите истражување го откриле одговорот на ова прашање – зошто?
Изневерувачите се родени такви?
Мали промени во генот кој го опишува рецептор за допаминот би можело да биде се што е потребно да се објасни промискуитетното однесување. Научниците открија дека луѓето родени со оваа генетска варијација многу повеќе склони кон промискуитетно сексуално однесување.
Допамин задоволство
Џастин Гарсија, автор на студијата, во лабораторијата за еволутивна антропологија и здравјето на Њујорк Binghamton универзитет, објаснува:. “Изгледа дека мотивација за изневерување доаѓа од систем кој комбинира задоволство и награда, а исто така и лачењето допамин Во случаи на секс со партнери со кои лицето не е Во врска, ризикот е голем, наградата е значајна, и мотивацијата променлива -тие се сите елементи со кои се гарантира правото на допамин и наплив на задоволство ”
Да ја тестира теоријата, Гарсија донесе 181 студенти и побара од нив да завршат прашалник кој би се откривала нивните сексуални навики, заедно со други параметри, како што се пушењето и ризик наклонетост. Во прилог на писмени прашалници, студентите имаат дадено примероци од ДНК, кои беа анализирани со цел да откријат која верзија на допамин рецепторот е наследен.
Одлични резултати
Резултатите биле вчудовидувачки. Студентите со гореспоменатите генетски варијации се два пати поверојатно склони кон промискуитетни однесување, вклучувајќи и секс за една ноќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi