Кина забрани употребата на странски зборови

21 декември, 20100
Map-China

Кинеските власти им забранија на печатените медиуми, издавачите и сопствениците на веб сајтовите да употребуваат странските зборови, особено англицизми.
Во соопштението на државното надзорно тело е наведено дека употребата на вакви зборови “ја валкаат чистотата на кинескиот јазик.” Економскиот и социјалениот развој придонесе за зголемување на употребата на странските зборови во сите видови на издаваштво, се вели во соопштението, и предупреди дека нормите на изразување треба да се стандардизираат на кинески јазик. Веднаш биле проширени и постоечките ресктрикции на јазичниот фонд до кој мора да се придржуваат радио и телевизиките емитери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort - Korsan taksi -

https://finandearth.com/