Лазарополе

17 ноември, 20100
Lazaropole_Panorama

Во малореканскиот предел се наоѓаат селата Галичник, Лазарополе, Тресонче, Гари, Осој, Росоки, Селце и Сушица, познати како типично мијачки населби. Лазарополе е второ по големина село во малореканскиот предел и се наоѓа источно од Дебар на планината Бистра, прочуена по својата убавина. Опкружен со букови и дабови шуми, на 1.350 метри надморска височина, се наоѓа една од највисоките населби во Македонија, с Лазарополе. Постојат околу 400 куќи во селото. Селото е родно место на голем број македонски автори, едукатори, резбари, наставници, фреска и икона, сликари, и на конструктори. Посебно живописна е селската црква на св Георги, изградена во 1838 година, и на малите цркви во шумите во близина на селото. Со посета на Лазарополе ќе ви се исполни душата со необичен мир и спокој. Тоа ќе ве натера да го почувствувате мирис на планински цветови и ќе чисти вашите бели дробови со чист воздух од Бистра. Прекрасно е да го посетите Лазарополе во јуни, кога целиот простор е исполнет со мирис нанарциси, или во септември, кога целата шума е обвиено со бои на есента жолта, кафена, црвеникава, зелена,… Или во зима, кога снегулките блескаат од покривите на куќите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi