Откритие: Лисјата кокаин се џвакале од дамнина

1 декември, 20100

Сточарите од Перу прес осум илјади години џвакале листови на кокаин. Ова го покажало најновото откритие, пренесува Би-Би-Си. Доказите биле најдени под куќни подови во североисточниот дел на Перу. Истражувачи тим од американскиот универзитет Вандербилт нашле докази дека лисјата на кокаин се џвакале заедно со лепилото што се добивало со палење на камен богат со калциум. Жвакањето на лисја на ова растение било од дамнешно време употребувано за медицински потреби. Тој обичај бил стар колку и цивилизацијата на Инките. Инаку, листовите кокаин содржеле низа хемиски супстанци познати како алкалоиди, најпознат во современо време е кокаинот.

Извор: Нетпрес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi