Рибиното масло не ја подобрува менталната функција

12 декември, 20100
fish-oil-supplement1

Рибиното масло може да биде добро за срцето но, се чини дека не ја подобрува менталната функција, велат британските експерти од Лондон.
Претходните истражувања велеа дека со употребата на рибиното масло се подобрува менталното функционирање. Британската студија беше спроведена на 748 мажи и жени во седумдесеттите години. Испитаниците две години консумирале 200 mg EPA и DHA 300 mg на масни киселини (две главни состојки на омега-3 масните киселини од риба, масло), или плацебо капсули кои содржат маслиново масло. Во овој период немало промени во когнитивните функции кај ни еден претставник од која било група, покажале тестовите кои биле спроведени на почетокот и на крајот на студијата. Тимот нагласува дека нивниот наод не ја исклучува можноста дека, луѓето можат да придонесат за зачувување на нивните когнитивни способности со конзумирање на дневната доза на омега-3 масни киселини за период подолг од две години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi