Руски гениј одбил милион долари

28 декември, 20100
Perelman_1602518c

Руски математички гениј др. Григориј Перелман (44), го решил еден од најтешките математички проблеми, но одбил да ја прими наградата од милион долари од Математичкиот институт Клеј, иако живее во сиромаштија. “Не ме интересираат парите, ниту славата, несакам да бидам изложен како животно во зоолошка градина”, изјавил Палеман. Тој уште во 2002 година, додека работел како истражувач на математичкиот институт Пелков во Санкт Петерсбург, преку интернет објавил дека ја решил Поенкареовата хипотеза. Строгите тестови спроведени над неговото решение, покажале дека тој бил во право. Палеман го решил еден од најтешките проблеми кои преку 100 години ги мачел математичарите, но ја одби наградата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi