Сименс испраќа закрепнувачки сигнали

10 ноември, 20100

Индустрискиот гигант Сименс на кој се гледа како на економски барометар, пред се заради големата палета на производи, соопшти дека нето загуба од 65% пониска во последната четвртина годинава, отколку лани. Загубата се должела на трошоците во IT секторот и падот на пресметковната вредност на нејзината здравствена фирма Diagnostics. Но најавија поголем замав и раст и очекуваат дека новите производства ќе ги прават со побрзо темпо отколку минатата година. Компанијата исто така ги сигнализираше првите зголемувања на дивидендите од 2007 година. Оваа година дивидендите ќе се зголемат за 2,70 евра од акција, за разлика од минатите во 2009 кои изнесуваа 1,60 евра за акција. Акциите на компанијата и најмногу пораснале според берзата во Франкфурт. Нарачките за производите на Сименс се зголемуваат и тоа најмногу од енергетскиот сектор, а приходите им се зголемени во Кина и Индија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi