Тим Бернерс-Ли го критикува Фејсбук

21 ноември, 20100
facebook login

Тим Бернерс-Ли, изумителот на World Wide Web, ги критикуваше сајтовите за социјално вмрежување, како Фејсбук, за ограничување на отвореноста на веб, пред почетокот на дваесеттиот роденден од првата веб страница. Со пишување на една статија во списанието Scientific American, насловен Long Live the Web: Повик за континуирани отворените стандарди и неутралност, каде Бернерс-Ли се обиде да ги потсети луѓето со моќ за отворен и демократски интернет. Тој рекол дела “web-от” еволуирал во моќна и сеприсутна алатка, бидејќи таа била изградена на рамноправни принципи и затоа што илјадници луѓе, компании, универзитети, кои самостојно, кои заедно со World Wide Web конзорциумот, за да се прошират капацитетите на овие принципи. Тој изјавил дека демократската природа на web и неговата универзалност била загрозена од неговите “најуспешни жители”, каде тој посебно ги критикуваше Facebook, LinkedIn и Friendster, за ограничување на слободниот тек на достапните информации преку веб. Овие сајтови и сличните на нив, ја обезбедуваат вредноста од самото прикачување на вашите информации: роденден, меил адреса, кој на кого му е пријател, кој што сака итн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma