Третиот најбаран нацист, умре како слободен човек

22 ноември, 20100

Еден од најозогласените нацисти, за кого германските обвинители имаа докази дека бил поврзан со убиството на 430.000 Евреи во логорите на смртта во Полска, стражарот Самуел Кунц на 89 години, почина во Германија. Она што веќе го немаат германските обвинители е живиот осомничен нацист, кој починал мирно во неговиот дом, а требаше да му се суди идната година. Тој беше обвинет за помагање на убиства од стотици до илјадници луѓе во логорите,и дека лично застрелал 10 лица. Кунц беше прогласен за број 3 осомничен нацист, кој оваа година беше баран за воени злосторства од страна на центарот Simon Wiesenthal.
“Ова е неверојатно фрустрирачко, и јас би ги повикал германските власти да ги забрзаат преостанатите случаи, така што правдата може да биде задоволена”, рече шефот на центарот. Но, “барем тој беше изложен и обвинет, и тоа е еден вид мерка за правда. Неговото семејство знаеше. Неговите соседи знаеа. Целиот свет дозна кој е тој и што тој направил.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma