Знаеме ли што јадеме?

1 декември, 20100

Познато е дека месото што се користи за виршлите и паштетите е старо неколку години, тоа се всушност остатоците од кланиците. Меѓутоа, многу поголем проблем е нешто друго: овие производи содржат прекумерно количество на емулгатор, особено полифосфати и натриум нитрит. Натриум нитрит е најчест конзерванс за месо со докажан канцероген ефект. Покрај тоа, овие емулгатори го повлекуваат калциумот од коските што може да доведе до остеопороза или пак кај бремените жени може да допринесе до несоодветен развојот на фетусот. Производителите, чија единствена цел е зголемување напрофитот, најчесто ја зголемуваат количината на масти и водата во употреба, особено во виршли, колбаси и салами. Таквата храна прехранбено речиси е безвредна, дури е опасност по здравјето. Судејќи според резултатите од лабораториските испитувања, во виршлите, паштетите и саламите, се направени од свински и говедски опашки, тетиви, уши и кожа, измешани со многу маснотии, вода, конзерванси и вештачки засилувачи на вкус. Таквата храна, според законот, мора да се врати на производителот или да бидат уништени со палење. Ова значи дека во нив има многу повеќе масти и вода отколку што треба, повеќе полифосфати и други адитиви, од дозволеното. Најлошото е што многу студии покажуваат дека најчесто виршлите и паштетите ги јадат децата, и тоа најчесто во дневни центри. Истражувањето на австралиските научници покажало дека честото консумирање на преработено месо како што се саламите, месните наресци, паштетите носат висок ризик од рак на јајниците, желудникот, цревата и белите дробови, а постои сомневање дека ја оштетуваат и ДНК-та. Шанса на болеста од рак на желудникот со секојдневната конзумација на овие производи се зголемува за 66%, а ракот на белите дробови за 16 %. На бремените жени им се препорачува, комплетно да се откажат од салами и виршли, бидејќи во спротивно кај детето ќе има речиси двојно поголем ризик од развој на рак на мозокот, и опасност од деформитети на плодот, поголем за 30 %, бидејќи тие го уништуват калциумот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma