10 преубави, но смртоносни цвеќиња

22 јуни, 20110
garden-and-flowers-800x600

1. Aconitum -нарекувано уште ѓаволов шлем, сина ракета, јадалче, е цвеќе, расте на северната хемисвера.

2. Atropa belladonna
Покрај латинското, ова растение е познато и како ѓаволски бобинки, смртни цреши, глуво доба од ноќта и уште некои. Расте во Европа, Северна Африка и Западна Азија. Сите делови од цветот се отровни.

3. Conium
Ова растение расте претеѓно во Европа и јуѓна Африка. Алкалоидот кој го има и е токсичен е хемиски по многу сличен на никотинот, само моментално смртоносен.

4. Nerium oleander
Растениеј особно карактеристично за секој медитерански двор и куќа. Сите делови на растението се токсични.

5. Datura
Позната и како трубарка, ангелска труба, иако природно распространета низ целиот свет, во некои држави е забранета за садење и одгледување дури и како градинарско цвеќе. Самиот овој факт кажува за тоа колку е отровна, поточно – смртоносна.

6. Digitalis
Кај нас, во народот позната како ѕвончиња, ѕвонарка, вештерски ракавици и т.н. има прекрасни и разновидни бои. Сите делови на растението се отровни, а особено горните делови од цветното стебло. Во умерени, контролирани количини предизвикува халуцинации, но пречекорување на доза може да значи сигурна смрт.

7. Convallaria majalis
Најневино по својот изглед, за општо познатото кокиче, малкумина знаат дека е смртно отровно растение.

8. Opium
Булки, мак, тутенки, се имиња за ова на изглед нежно цвеќе. Голем број на медикаменти се базираат на него, на морфиумот кој го содржи.

9. Brugmansia
Расте на Андите и Јужна Америка и е сродник на ангелската труба. Цветот може да предизвика болки во стомакот и кај луѓе и кај животни, но сепак се злоупотребува во количини кои предизвикуваат халуцинации. Есенцијата на цветот може да предизвика парализа и смрт.

10. Phytolacca
Толку нежен и убав изглед, а толку многу отровно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma