10-те најдолги реки во светот

26 август, 20110

1 – Нил (6.727км)

Најдолгата река во светот, реката Нил, звира на Трибутарите на езерото Викторија во Африка и тече кон Медитеранското Море.

2 – Амазон (6.296км)

Реката Амазон извира во Глацијалните Езера во Перу, а се влева во Атланскиот Океан

3 – Мисисипи (5.971км)

Изворите на реката Мисисипи е некаде на почетокот на Ред Рок, МОнтана и завршува во Мексичкиот Залив.

4 – Јангце (5.797км)

Чанг Јанг или реката Јангце започнува на Тибетанското плато, низ Кина за да се влее во Кинеското Море.

5 – Об (5.567км)

Реката Об започнува на Алтаи Планините во Русија за да се влее во Заливот Об.

6 – Хуанг Хе (4.667км)

Хуанг Хе или Жолтата Река, една од најдолгите реки во светот, го започнува своето патување во Источниот дел на Планините Куанг, Западна Кина за да се влее во Заливот Чили.

7 – Јенисеј (4.506км)

Јенисеј извира во Планините тану-Ола, западна Тува во Русија за да се влее во Арктичкиот Океан.

8 – Парана (4.498км)

Реката Парана во Аргентина своето патување го започнува на соединувањето на реките Паранаиба и Гранде за да го заврши во Рио де ла Плата.

9 – Иртиш (4.439км)

Изворот на реката Иртиш лежи во Алтаи Планините, Русија и се придружува на реката Об после над 4.400 километри патување.

10 – Заир (4.371км)

Последна на листата на најдолги реки е реката Заир или уште позната како Конго, која започнува на спојувањето на реките Лулаб и Луапула за да се влее во Атланскиот Океан

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma