Топ 10 најбогати Влади во Светот

26 август, 20110

Постојат околу 195 земји во светот. Нема точна потврда за бројот на земјите но се прерпоставува дека се околу 195. Сите тие имаат свои Влади, свои претседатели, свои институции. Но ние денес нема да пишуваме за председателите и институциите, туку ќе пишуваме за буџетот на најбогатите влади во Светот.

Во прилог ви ги претставиме најбогатите Влади во Светот, кои располагаат со најголем буџет.

 

10. Brazil

National reserves: $255,000,000,000

9. Hong Kong

National reserves: $256,000,000,000

8. Switzerland

National reserves: $262,000,000,000

7. South Korea

National reserves: $274,220,000,000

6. India

National reserves: $279,422,000,000

5. Taiwan

National reserves: $362,380,000,000

4. Saudi Arabia

National reserves: $395,467,000,000

3. Russia

National reserves: $458,020,000,000

2. Japan

National reserves: $1,019,000,000,000

1. Republic of China

National reserves: $2,454,300,000,000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *