136 години подоцна, французите ја испраќат маорската главата дома

9 мај, 20110
02

Мумифицираната маорска глава конечно си оди дома, по 136 години откако беше изложена во францускиот музеј, известува АР. Руан музејот кој има малку информации за тоа како ја добиле главата од мистериозен парижанец во 1875 година, сакаа да ја вратат во главата во 2007 година, но продецурата била блокирана од француското министерство за култура. Министерството сметало дека тетовираната, мумифицирана глава требала да биде дел од научното и културното наследство на Франција, но законот усвоен минатата година, дозволи маорската глава да се врати во својата татковина.

Нов Зеланд со години се обидуваше да ги врати маорските глави од колекционерите низ целиот свет, досега имаат примено повеќе од 300 глави од повеќе од многу земји во светот. Но, Франција се уште има 15 маорски глави низ музеите во државата, за кои се уште не се знае дали ќе бидат вратени.

“Постои страв за празнење на нашите музеи“, изјавил директорот на Руен музејот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi