10-те мултиталентирани луѓе на сите времиња

1 јули, 20110
facts_about_leonardo_da_vinci

Секој од нас сака да има повеќе таленти. Но не секој се има родено со многу таленти. За овие луѓе постои и термин “polymath“, што значи човек кој има знаење од многу области (музика, наука, итн). Во оваа листа на топ 10 нема многу жени, а исто така во новите времиња се помалку се раѓаат ваков тип на луѓе.

Еве ја листата од 10-те мултиталентирани луѓе на сите времиња.

 

1. Benjamin Franklin – политичар, писател, пронаоѓач, научник.


2. Leonardo Da Vinci – можеби најголемиот уметник, негови се првите идеи за хелихоптер, тенк, соларна моќ, калкулатор и многу други теории.


3. Isaac Asimov – еден од најголемите умови во светот кој има напишано над 500 книги и 9000 записи.


4. Paul Robeson – атлетичар, писател, адвокат и полиглот.


5. Isaac Newton – математичар, физичар, алхемичар, филозоф.


6. Dr. Albert Schweitzer – теолог, физичар, филозоф, активист за мир и хуманитарец.


7. Hildegard von Bingen – германката која била писателка, теолог, музичар, ова е една од ретките жени која се најде на оваа листа.


8. Aristotle – метафизичар, професор по логика, познавање од музиката и театарот, реторичар, политичар, биолог, физичар.


9. Thomas Jefferson –  најталентираниот претседател кој некогаш владеел, бил писател, политичар, имал познавање од ахитектура, пронаоѓач, интерес за вино и птици.


10. Douglas Hofstander –  еден од ретките кои се појавиле во дваесетиот век со мулти таленти, тој бил писател, филозоф, научник, академски  музичар, математичар и физичар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi