Ајдееееее !!!

3 јули, 20110
ratko_mladic_u_hagu

Хаг – Ратко Младиќ нема да се појави на судењето во Хаг, закажан за понеделник, 4 јули, кога треба да даде изјава за обвинението, бидејќи не е одобрен неговиот предлог за бранител кој ќе го застапува на судот, потврди неговиот адвокат Милош Шаљич.

Шаљич за РТРС, изјавил дека тој веројатно нема да биде во можност да го брани Младиќ во Хашкиот трибунал, бидејќи не зборувал англиски јазик, кој е официјален јазик на Трибуналот, што е услов кој бранителот мора да ги исполни.

“Со оглед на тоа што не зборувам англиски, очекувам судот да ја отфрли моменталната листа, и ќе понуди нова”, изјави Шаљич, кој беше на листата на бранители заедно со рускиот адвокат Александар Мазјајев, кој го предолжи Млдиќ.

Портпарол на трибуналот Нерма Јелачич изјавила РТРС дека, според правилата на Хашкиот трибунал, бранителот мора исполни одредени услови кои се однесуваат на нивните квалификации, искуство и познавање на службените јазици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi