Алкохол и кофеин за време на бременост

27 мај, 20110
Pregnant Woman Outdoors

Иако не постојат прецизни податоци дека умерена количина на алкохол ќе му наштети на вашето бебе, секако за време на бременоста треба да избегнувате алкохолни пијалоци, бидејќи не постои дозволена граница за негово кознумирање.

Медицински е докажано дека големите количини на алкохол предизвикуваат, таканаречен фатален алкохолен синдром на детето кој може да предизвика ментално и физичко пореметување.

За време на бременоста кофеинот исто така многу долго се задржува во организмот. Поради тоа еден филџан кафе може да има силен и продолжен нездрав ефект. Доколку дневно пиете повеќе од три филџани кафе, а сте бремени, време е да преминете на безкофеинско кафе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma